27 Kasım 2009 Cuma

HAYIRLI BAYRAMLAR


 

25 Kasım 2009 Çarşamba

Brownie





Neden 2 tane resim koydun diyebilirsiniz.Çünkü hangisinin daha güzel gründğüne karar veremedimde.Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum ama bir türlü güzel, istediğim gibi çekemiyorum.Kursamı gitsem ne!:)

Ben browniyi ıslak sevenlerdenim.Gazetede bir köşe yazısı okumuştum.Brownie yi kimi ıslak sever diye başlıyordu.Hakketen ıslak olunca o güzelim bitterin tadını çıkara çıkara yiyorum.Zaten bu brownie bazen ıslak, bazen normal  oluyor.1 yumurta eksik koyunca böyle oluyor.Tarifini yarın yazacağım.Zaten en zor kısmı da bu.Tarif yazmak.Şimdilik iyi geceler.

15 Kasım 2009 Pazar

KÖFTE YUVASI



İçimdeki çocuk hiç büyümüyor, büyümeyecek.Büyümesini de hiç istemiyorum.Izgara köfte, elma dilim patatesler ve de tereyağlı pirinç pilavı.Aslında yeşillik de olsa yanında görüntü daha güzel olaaktı ama yeşillik mevsimi geçti.Ben herşeyi mevsiminde yemeye ve yedirmeye gayret edenlerdenim.Tarife gerek yok sanırım.Bildiğiniz ızgara köfte, bildiğiniz elma dilim patates:)Sunuş açısından göstermek istedim.

KREM ŞOKOLA



MALZEMELER

5 su bardağı tam yağlı süt
1,5 su bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket kedidili bisküvü

HAZIRLAMASI

Kedidili büskuvileri kaselerin dibine ortadan 2 ye bölüp yerleştirelim.
Bütün malzemeleri tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene dek, yani göz göz olana dek pişirelim.Kaselere dökelim.Ilındıktan sonra buzdolabında soğutalım.Süsleyerek servis edelim.Afiyet olsun.


KAZANDİBİ



MALZEMELER

1 lt.süt
1 su bardağı tozşeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı tozşeker ya da pudra şekeri

HAZIRLAMASI

Süt, şeker (1 subardağı), nişasta ve pirinç ununu bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.Çok büyük olmayan bir tepsimizin altını tereyağ ile yağlıyoruz.Üzerine 2 yemek kaşığı pudra ya da toz şekerini serpiyoruz.Üzerine muhallebimizi döküyoruz.Ocağın üstüne alıyoruz.Harlı ateşte altı karamelleşene kadar yakıyoruz.(yaklaşık 10 dk.)Tepsimizi ocaktan alıp içi soğuk su dolu başka bir tepsiye oturtuyoruz.2 saat buzdolabında bekletiyoruz.Dilimleyip rulo yapıp servis ediyoruz.Nefis ve hafif bir tatlı.Afiyet olsun.

27 Ekim 2009 Salı

BROKOLİ SALATASI





Yarım kilo brokololiyi yıkadım, küçük parçalara böldüm.Bir tencereye brokololilerin üzerini örtecek kadar su doldurdum, 5 dk.kadar haşladım.Yoğurdu sarımsakladım, 1 yemek kaşığı mayonez ile karıştırdım.Haşlanan brokolileri limon, tuz ve zeytinyağ ile karıştırdım.Mayonezli ve sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp servis tabağına aldım.Üzerine de bol pul biber ile servis yaptim.Haşladığım suyunu da dökmedim.Çorba yaptım.

20 Ekim 2009 Salı

KÜLLÜ KURABİYELER



KÖBETE


Kırım Tatar Türklerine özgü bir börektir. "Kobete" olarak da bilinir. "Kobete"nin içine konulan iç değişebilir. Patatesli, kıymalı, pirinçli, tavuklu kobeteler olabilir. Öğünlerde, hoşaf, ayran veya cacıkla yenir.
Köbeteyi geçen hafta gelen arkadaşlarım için annemle ikimiz yaptk.Yani annem hamurunu ben içini hazırladım.Hamur açmalarını da küçük küçük ben açtım, büyültmek anneme kaldı.Ama tarifi yok bu hamurun.Çünkü herşey gözkararı ile.Annem öyle bir alışmışki, ölçüleri vermek zor geldi.Yapa yapa öğrenmek lazım bazı şeyleri.Biz (kızlar ve torunlar) beceremeyiz vesselam.




19 Ekim 2009 Pazartesi

LEBENİYE ÇORBASI


Çocuklarımın en çok sevdiği çorba.Haliyle evimizde en çok pişen çorba.Çorbanın tarifinide en sevfiğim siteden http://portakalagaci.com dan aldım.Anlayacağınız ennn lerin çorbası bu çorba:)

Çorbayı tarifi değiştirmeden aynen aşağıdaki şekilde hazırlıyorum.

Malzemeler:



Köfte için


•250gr kıyma


•1 kuru soğan, rendelenmiş


•tuz


•karabiber


Köfteleri kızartmak için:



•2 yemek kaşığı ayçiçek yağı


Çorba için:



•1 su bardağı haşlanmış, iyice pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut


•yarım su bardağı pirinç


•yarım kg yoğurt


•1 yumurta


•1 yemek kaşığı un, silme


Üzeri için:



•2 yemek kaşığı tereyağı


•1 yemek kaşığı zeytinyağı


•1 tatlı kaşığı nane


Hazırlanması:

1.Köfte harcı için verilen malzemeleri karıştırıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Hepsini bir tepsiye dizip buzdolabında dinlendirin.


2.Yarım kg yoğurt, yarım su bardağı pirinç, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı un ile aynı yayla çorbası gibi bir çorba pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca nohutları ilave edin ve pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin.


3.Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını koyun. Yağ kızınca köftelerin hepsini tavaya alın. Tavayı sallayarak köfteleri kızartın.


4.Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisini ayrı ayrı bekletin. Yarım saat öncesinde çorbayı ısıtın, köfteleri çorbaya ilave edin. Tuzunu ayarlayın.


5.Tereyağını ve zeytinyağını tavada kızdırın. Naneyi ekleyin. Karışımı çorbaya ilave edip servis yapın.







12 Eylül 2009 Cumartesi

SÜTLÜ BAZLAMA












Annemin yaptığı kadar leziz olmasa da üzerindeki erimiş teryağ ile birlikte nefis görünüyor değilmi:) Yağsız ve kalori miktarı da oldukça düşük olduğu için (1 dilim ekmek 30gr, 63 cal=1 ince dilim ekmek= 1 etimek dilimi büyüklüğünde bazlama ) bugunlerde en çok tercih ettiğim (özelliklede sahurda) yiyeceklerin başında geliyor.Tereyağlılar eşim ve çocuklarim için tabiiki.Bir de şu tatlı krizlerim gelmese ben aslında incecik olacağım da:)Ahh ahh.Nerdee o incecik, dal gibi günlerim:)Alışamadım daha ben bu halime.Napsam bilmemki.:)

Neyse gece gece moralim bozuldu işte:)En kısa zamanda yine diyet günleri başlayacak gibi göürünüyor.Hele bi Ramazan e bir de bayram geçsin.Amaan berden geldik bu kilo konusuna.Ne güzel bazlamalar yapmışıım, yemişiim ohh.Hadi sahur zamanı sizler yapın.Çok kolay.İşte

MALZEMELER

500 gr elenmiş un

10 gr.(1 pk)instant toz maya (yeri gelmişken yarım kilo için hangi çeşit hamur olursa olsun instant toz maya 10 gr.olmalıymış.Sana nın hamur işleri kitabında yazıyordu)

1 bardak sıcağa yakın ılık süt, 1 bardak ılık su

1 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı tozşeker

HAZIRLAMASI


Maya ve un hamur karıştırma kabımızda iyice karıştırılır.Üzerine süt, su, şeker ve tuz koyulur.Hamurumuz yoğrulur.Yaklaşık 1,5-2 saat kadar üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır.Daha sonra hamurumuz 2 katına çıkınca, portakal büyüklüğünde bezelere bölünür, 10 dk.kadar yine dinlendirilir.Tezgahın üzerine un sereperek böldüğümüz bezeler yemek tabağı büyüklüğünde, fazla inceltmeden açılır.Alta gazate kağıdı, üzerine nemli bez onun üzerine kuru bez serilir.Açtığımız bezeler dizilir.10 dk.bekletilir.Teflon tavamız kızdırılır, ok kısık da değil ok yüksekte değil, ikisinin arasında ateşte sürekli kıpırdatarak ve yarım dk.da bir çevirilerek pişirilir.1 bazlamanın pişimi yaklaşık 4-5 dk. sürüyor.




8 Eylül 2009 Salı

KAKAOLU KEK


MALZEMELER

3 su bardağı elenmiş un

1,5 su bardağı tozşeker

1 su bardağı süt

3 adet yumurta(oda sıcaklığında)

Yarım su bardağı zeytinyağ

150 gr.oda ısısında margarin

1 pk.kabartma tozu

1 pk.vanilya

3 yemek kaşığı kakao

HAZIRLAMASI

Şeker ve yumurtaları köpürene kadar karıştırıyoruz.Daha sonra geri kalan malzemelerimizi katıp karıştırıyoruz.En son kekimizden ayırdığımız (1/4) malzememize kakaomuzu katıp karıştırıyoruz.Onu da kek malzememize karıştırıyoruz.Kek kalıbımızı margarinleyip 200C önceden ısınmamış fırına veriyoruz.Ben kekleri ısıtmadan pişiriyorum.Hiç çatlama olmuyor.Afiyet olsun

7 Eylül 2009 Pazartesi

HASANPAŞA KÖFTESİ


MALZEMELER
KÖFTE MALZEMELERİ
500 gr.köftelik kıyma
1 baş kuru soğan
1 yumurta
1 dilim bayat ekmek içi
tuz, karabiber

PÜRE MALZEMELERİ
5 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı süt

tuz

SALÇALI SOS MALZEMELERİ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
HAZIRLANMASI
Püre için patatesleri soyulup haşlanır. Blenderda püre malzemelerinin hepsi karıştırılarak püre hazırlanır.Tereyağ eritilir, patatesler eklenir, yumurtayı ilave edip karıştırılır, süt azar azar karıştırarak eklenir.Tuzu eklenip karıştırılır.
Köfte malzemeleri karıştırılır. Karışımdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp ortası çukur köfteler hazırlanılır. Köfteler yağlanmış borcama dizilip üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ parçaları konur. 200C fırında 15-20 dakika pişirilir.
Pişen köftelerin üzerine patates pürelerinden koyulur. 1 yemek kaşığı salça suda ezilip köftelerin üzerine gezdirilir. Tekrar fırına verip üzeri pembeleşene kadar pişirilir.Afiyet olsun.

1 Eylül 2009 Salı

PANNA COTTA




Panna Cotta yi ilk olarak Dr.Oetker hazır tatlılarından alarak hazırlamıştım.Çok beğenmiştim.Hem yumuşacık, nazik, hem de sert hic dağılmıyor, bozulmuyor.Çok ilginç gelmişti bana.Sonra tarifini bulup evde kendim deneyeceğim dedim.Tarifini tuzvebiber arkadaşımızın sayfasından aldım.Yine çok beğendim.Denemenizi tavsiye ediyorum.Hem çok kolay hem çok nefis.Tuzvebiber tarif için teşekkürler.


Malzemeler

200 ml kutu krema

2 su bardağı (200 ml) süt

½ su bardağı şeker

6 çorba kaşığı yoğurt

1 pk vanilya

2 tatlı kaşığı toz jelatin

½ çay bardağı su

1 pk Dr.Oetker mevye sosu (Frambuaz)

Yapılşı:

Jelatini ½ çay bardağı su ile sılatıp sıcak su dolu bir kasenin içine oturtalım ve benmari usulü eritelim.Krema, süt ve şekeri ocak üstünde hafif şeker eriyene kadar ısıtalım ve çok ısınmadan ocaktan alıp yoğurt ve vanilyayı ekleyelim.(Karışım kesinlikle sıcak olmamalı yoksa yoğurt kesilir ve tatlı istediğimiz gibi ipeksi bir hal almaz!!!) İyice karıştırdıktan sonra jelatini karışıma ilave ederek karıştıralım ve mümkünse silikon kalıplara yoksa ıslattığımız veya streç filmle kapladığımız kalıplara boşaltıp buzdolabında 6 saat dinlendirelim. Tabaklara ters çevirip meyve sosuyla servis yapalım. Benim zamanın olsaydı meyve püresi ve nişastadan sosumu kendim hazırlardım ama hazırlarda işe yarıyor. Afiyet olsun..

18 Ağustos 2009 Salı

İRMİK HELVASI




Malzemeler

1,5 su bardağı irmik

1,5 su bardağı şeker

1,5 su bardağı süt

1,5 su bardağı su

125 gr.tereyağ

2 yemek kaşığı çam fıstığı

Hazırlanışı

Tereyağı eritip fıstıklarla beraber irmiği yaklaşık 20 dk.(rengi dönene kadar) kavurun.Su, süt ve 1 bardak şekeri kaynatın.İrmiğe yavaşça ekleyin.Birden dökerseniz coozzz olur:).Kapağını kapatın.Suyunu çekene kadar (yaklaşık yarım saat) kısık ateşte bekletin.Suyunu çekince kalan yarım su bardağı şekeri ilave edin.İyice karıştırın.Ya çok sıcakken ya da iyice soğuduktan sonra servis yapın.




14 Ağustos 2009 Cuma

TABAKBÖREK (mantı)



MALZEMESİ

1 kg.elenmiş un
3 adet yumurta
su
1 adet soğan
1 kg kıyma
Tuz, karabiber, tereyağ (isteğe bağlı margarinde olabilir)

HAZIRLANMASI

Un, yumurta,tuz ve suyu karıştırarak çok yumuşak olmayan bir hamur elde ederiz.Dinlenmeye bırakırız.Soğanı çok küçük şekilde doğrarız.Rendelemiş gibi olmalı ama rendelemeyiz.acı suyu çıkar.Kıymamızı, tuzumuzu ve baharatlarımızı karıştırıp hamurumuzu açmaya başlarız.Mantılarımızın içlerini doldurup hazır ettikten sonra 1 tencere kaynar suyda haşlarız.Su kaynadıktan sonra tuz atmayı unutayalım.Haşlama işlemi yüksek ateşte 10-15 dk.olmalı.Tavamıza aldıktan sonra tereyağımız eritip mantılarımızın üzerine eşit şekilde dökelim.Sarımsaklı yoğurt ve isteğe bağlı salça soslu servis yapalım.Afiyet olsun




AÇMA



Blogcudaki tariflerimi yavaş yavaş buraya alıyorum.Bu da açma tarifim.


Malzemeler:
6 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 paket maya (ben yaş maya kullandım)
2 yumurta
100 gr. erimiş margarin
2 yemek kaşığı toz şeker
2 tutam tuz
Üzeri için 2 yumurtanın sarısı ve susam.
Yapılışı:

1 paket yaşmayayı içine 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 bardak ılık süt ile karıştırarak 10 dk.kabartmaya bırakın.
Un, tuz ve toz şekeri karıştırıp ortasını havuz gibi açın. Maya kabardıktan sonra havuz şeklinde açmış olduğunuz unun içine dökün.
1 yumurta, erimiş margarin ve diğer 1 bardak sütü ekleyip yoğurmaya başlayın.
Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 1 saat mayalandırın.
Hamuru tekrar hafifçe yoğurduktan sonra 18 eşit parçaya bölün.
Her parçayı ne ince ne kalın olacak şekilde rulo haline getirin.
Ruloları üçer üçer kullanıp saç örgüsü şeklinde örün.
Örgülere halka şekli vererek yağlanmış tepsiye dizin ve 30 dakika bu şekilde biraz daha mayalandırın.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
30 dakika sonra açmaların üzerine bol yumurta sarısı sürüp susam serperek fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üzeri resimdeki rengi alana kadar.

4 Ağustos 2009 Salı

DONUT(DONAT)




Donut, uzun bir zamandır aklımda.Deneyeceğim, deneyeceğim deyip dururken karşıma çıkıverdi.Devletşah hanımın dergisi yemekname, mailime gelince aynı gün yapıverdim donatı.Çok sevdim lezzetini.Çocuklarım ve eşim de çok beğendiler.Oğlum Amerikalı polisler dizilerde sürekli yiyorlar, tadını merak ediyordum, iyiki yaptın anne dedi.Kızımda bundan sonra devamını istiyorum dedi.Onlar isterde ben yapmazmıyım değilmi:)

Tarif ve malzeme miktarı tam tuttu.Çok başarılı.Devletşah hanıma buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.Ve tarifi, malzemeleri verdiğim bağlantıdan görebilirsiniz arkadaşlar.
http://yemek.name/agustos-2009/

Yukarıdaki, benim yaptığım ve resimlediğim donatlardır.

8 Temmuz 2009 Çarşamba

MERCİMEK KÖFTESİ


Kategori:


Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı domates suyu, 2 su bardağı su
1 su bardağı ince bulgur
2 tane kuru sogan
1 yemek kasigi domates salçasi
1 yemek kasigi biber salçası
yarım demet maydonoz
yarım demet dereotu
3 adet taze soğan
Kimyon,kirmizibiber, karabiber, kuru nane
Nar ekşisi, 1 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz

Yapilisi:
Mercimekleri 2 su bardağı domates suyu ve 2 su bardağı normal su karışımında suyunu iyice çekene kadar hasliyoruz.Üzerine bulguru ilave edip karistirip tencerenin kapagini kapatiyoruz.Yarim saat bulgurun sismesi için dinlendiriyoruz.
Soganlari zeytinyağı ile kavuruyoruz, kavurmaya yakin salçalari ve baharatlari ilave ediyoruz. Kavurdugumuz sogani, ince ince kiydigimiz maydanoz ve yesil soganlari, derotunu, tuzu, damak tadimiza göre nareksisi ve limonu mercimege ilave edip yoguroyuruz.
Yikayip servis tabagina yerlestirdigimiz marullarin üzerine sekil vererek yerlesiriyoruz.
Afiyet olsun.