27 Kasım 2009 Cuma
25 Kasım 2009 Çarşamba
Brownie
15 Kasım 2009 Pazar
KÖFTE YUVASI
KREM ŞOKOLA
KAZANDİBİ
27 Ekim 2009 Salı
BROKOLİ SALATASI
20 Ekim 2009 Salı
KÖBETE
19 Ekim 2009 Pazartesi
LEBENİYE ÇORBASI
Köfte için
•250gr kıyma
•1 kuru soğan, rendelenmiş
•tuz
•karabiber
Köfteleri kızartmak için:
•2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Çorba için:
•1 su bardağı haşlanmış, iyice pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut
•yarım su bardağı pirinç
•yarım kg yoğurt
•1 yumurta
•1 yemek kaşığı un, silme
Üzeri için:
•2 yemek kaşığı tereyağı
•1 yemek kaşığı zeytinyağı
•1 tatlı kaşığı nane
Hazırlanması:
1.Köfte harcı için verilen malzemeleri karıştırıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Hepsini bir tepsiye dizip buzdolabında dinlendirin.
2.Yarım kg yoğurt, yarım su bardağı pirinç, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı un ile aynı yayla çorbası gibi bir çorba pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca nohutları ilave edin ve pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin.
3.Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını koyun. Yağ kızınca köftelerin hepsini tavaya alın. Tavayı sallayarak köfteleri kızartın.
4.Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisini ayrı ayrı bekletin. Yarım saat öncesinde çorbayı ısıtın, köfteleri çorbaya ilave edin. Tuzunu ayarlayın.
5.Tereyağını ve zeytinyağını tavada kızdırın. Naneyi ekleyin. Karışımı çorbaya ilave edip servis yapın.
12 Eylül 2009 Cumartesi
SÜTLÜ BAZLAMA
Annemin yaptığı kadar leziz olmasa da üzerindeki erimiş teryağ ile birlikte nefis görünüyor değilmi:) Yağsız ve kalori miktarı da oldukça düşük olduğu için (1 dilim ekmek 30gr, 63 cal=1 ince dilim ekmek= 1 etimek dilimi büyüklüğünde bazlama ) bugunlerde en çok tercih ettiğim (özelliklede sahurda) yiyeceklerin başında geliyor.Tereyağlılar eşim ve çocuklarim için tabiiki.Bir de şu tatlı krizlerim gelmese ben aslında incecik olacağım da:)Ahh ahh.Nerdee o incecik, dal gibi günlerim:)Alışamadım daha ben bu halime.Napsam bilmemki.:)
Neyse gece gece moralim bozuldu işte:)En kısa zamanda yine diyet günleri başlayacak gibi göürünüyor.Hele bi Ramazan e bir de bayram geçsin.Amaan berden geldik bu kilo konusuna.Ne güzel bazlamalar yapmışıım, yemişiim ohh.Hadi sahur zamanı sizler yapın.Çok kolay.İşte
MALZEMELER
500 gr elenmiş un
10 gr.(1 pk)instant toz maya (yeri gelmişken yarım kilo için hangi çeşit hamur olursa olsun instant toz maya 10 gr.olmalıymış.Sana nın hamur işleri kitabında yazıyordu)
1 bardak sıcağa yakın ılık süt, 1 bardak ılık su
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
HAZIRLAMASI
Maya ve un hamur karıştırma kabımızda iyice karıştırılır.Üzerine süt, su, şeker ve tuz koyulur.Hamurumuz yoğrulur.Yaklaşık 1,5-2 saat kadar üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır.Daha sonra hamurumuz 2 katına çıkınca, portakal büyüklüğünde bezelere bölünür, 10 dk.kadar yine dinlendirilir.Tezgahın üzerine un sereperek böldüğümüz bezeler yemek tabağı büyüklüğünde, fazla inceltmeden açılır.Alta gazate kağıdı, üzerine nemli bez onun üzerine kuru bez serilir.Açtığımız bezeler dizilir.10 dk.bekletilir.Teflon tavamız kızdırılır, ok kısık da değil ok yüksekte değil, ikisinin arasında ateşte sürekli kıpırdatarak ve yarım dk.da bir çevirilerek pişirilir.1 bazlamanın pişimi yaklaşık 4-5 dk. sürüyor.
8 Eylül 2009 Salı
KAKAOLU KEK
MALZEMELER
3 su bardağı elenmiş un
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
3 adet yumurta(oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı zeytinyağ
150 gr.oda ısısında margarin
1 pk.kabartma tozu
1 pk.vanilya
3 yemek kaşığı kakao
HAZIRLAMASI
Şeker ve yumurtaları köpürene kadar karıştırıyoruz.Daha sonra geri kalan malzemelerimizi katıp karıştırıyoruz.En son kekimizden ayırdığımız (1/4) malzememize kakaomuzu katıp karıştırıyoruz.Onu da kek malzememize karıştırıyoruz.Kek kalıbımızı margarinleyip 200C önceden ısınmamış fırına veriyoruz.Ben kekleri ısıtmadan pişiriyorum.Hiç çatlama olmuyor.Afiyet olsun
7 Eylül 2009 Pazartesi
HASANPAŞA KÖFTESİ
MALZEMELER
KÖFTE MALZEMELERİ
500 gr.köftelik kıyma
1 baş kuru soğan
1 yumurta
1 dilim bayat ekmek içi
tuz, karabiber
PÜRE MALZEMELERİ
5 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
tuz
SALÇALI SOS MALZEMELERİ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
HAZIRLANMASI
Püre için patatesleri soyulup haşlanır. Blenderda püre malzemelerinin hepsi karıştırılarak püre hazırlanır.Tereyağ eritilir, patatesler eklenir, yumurtayı ilave edip karıştırılır, süt azar azar karıştırarak eklenir.Tuzu eklenip karıştırılır.
Köfte malzemeleri karıştırılır. Karışımdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp ortası çukur köfteler hazırlanılır. Köfteler yağlanmış borcama dizilip üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ parçaları konur. 200C fırında 15-20 dakika pişirilir.
Pişen köftelerin üzerine patates pürelerinden koyulur. 1 yemek kaşığı salça suda ezilip köftelerin üzerine gezdirilir. Tekrar fırına verip üzeri pembeleşene kadar pişirilir.Afiyet olsun.
1 Eylül 2009 Salı
PANNA COTTA
Panna Cotta yi ilk olarak Dr.Oetker hazır tatlılarından alarak hazırlamıştım.Çok beğenmiştim.Hem yumuşacık, nazik, hem de sert hic dağılmıyor, bozulmuyor.Çok ilginç gelmişti bana.Sonra tarifini bulup evde kendim deneyeceğim dedim.Tarifini tuzvebiber arkadaşımızın sayfasından aldım.Yine çok beğendim.Denemenizi tavsiye ediyorum.Hem çok kolay hem çok nefis.Tuzvebiber tarif için teşekkürler.
Malzemeler
24 Ağustos 2009 Pazartesi
18 Ağustos 2009 Salı
İRMİK HELVASI
Malzemeler
1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
125 gr.tereyağ
2 yemek kaşığı çam fıstığı
Hazırlanışı
Tereyağı eritip fıstıklarla beraber irmiği yaklaşık 20 dk.(rengi dönene kadar) kavurun.Su, süt ve 1 bardak şekeri kaynatın.İrmiğe yavaşça ekleyin.Birden dökerseniz coozzz olur:).Kapağını kapatın.Suyunu çekene kadar (yaklaşık yarım saat) kısık ateşte bekletin.Suyunu çekince kalan yarım su bardağı şekeri ilave edin.İyice karıştırın.Ya çok sıcakken ya da iyice soğuduktan sonra servis yapın.
14 Ağustos 2009 Cuma
TABAKBÖREK (mantı)

MALZEMESİ
1 kg.elenmiş un
3 adet yumurta
su
1 adet soğan
1 kg kıyma
Tuz, karabiber, tereyağ (isteğe bağlı margarinde olabilir)
HAZIRLANMASI
Un, yumurta,tuz ve suyu karıştırarak çok yumuşak olmayan bir hamur elde ederiz.Dinlenmeye bırakırız.Soğanı çok küçük şekilde doğrarız.Rendelemiş gibi olmalı ama rendelemeyiz.acı suyu çıkar.Kıymamızı, tuzumuzu ve baharatlarımızı karıştırıp hamurumuzu açmaya başlarız.Mantılarımızın içlerini doldurup hazır ettikten sonra 1 tencere kaynar suyda haşlarız.Su kaynadıktan sonra tuz atmayı unutayalım.Haşlama işlemi yüksek ateşte 10-15 dk.olmalı.Tavamıza aldıktan sonra tereyağımız eritip mantılarımızın üzerine eşit şekilde dökelim.Sarımsaklı yoğurt ve isteğe bağlı salça soslu servis yapalım.Afiyet olsun
AÇMA

Blogcudaki tariflerimi yavaş yavaş buraya alıyorum.Bu da açma tarifim.
Malzemeler:
6 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 paket maya (ben yaş maya kullandım)
2 yumurta
100 gr. erimiş margarin
2 yemek kaşığı toz şeker
2 tutam tuz
Üzeri için 2 yumurtanın sarısı ve susam.
Yapılışı:
1 paket yaşmayayı içine 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 bardak ılık süt ile karıştırarak 10 dk.kabartmaya bırakın.
Un, tuz ve toz şekeri karıştırıp ortasını havuz gibi açın. Maya kabardıktan sonra havuz şeklinde açmış olduğunuz unun içine dökün.
1 yumurta, erimiş margarin ve diğer 1 bardak sütü ekleyip yoğurmaya başlayın.
Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 1 saat mayalandırın.
Hamuru tekrar hafifçe yoğurduktan sonra 18 eşit parçaya bölün.
Her parçayı ne ince ne kalın olacak şekilde rulo haline getirin.
Ruloları üçer üçer kullanıp saç örgüsü şeklinde örün.
Örgülere halka şekli vererek yağlanmış tepsiye dizin ve 30 dakika bu şekilde biraz daha mayalandırın.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
30 dakika sonra açmaların üzerine bol yumurta sarısı sürüp susam serperek fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üzeri resimdeki rengi alana kadar.
4 Ağustos 2009 Salı
DONUT(DONAT)
Donut, uzun bir zamandır aklımda.Deneyeceğim, deneyeceğim deyip dururken karşıma çıkıverdi.Devletşah hanımın dergisi yemekname, mailime gelince aynı gün yapıverdim donatı.Çok sevdim lezzetini.Çocuklarım ve eşim de çok beğendiler.Oğlum Amerikalı polisler dizilerde sürekli yiyorlar, tadını merak ediyordum, iyiki yaptın anne dedi.Kızımda bundan sonra devamını istiyorum dedi.Onlar isterde ben yapmazmıyım değilmi:)
Tarif ve malzeme miktarı tam tuttu.Çok başarılı.Devletşah hanıma buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.Ve tarifi, malzemeleri verdiğim bağlantıdan görebilirsiniz arkadaşlar. http://yemek.name/agustos-2009/
Yukarıdaki, benim yaptığım ve resimlediğim donatlardır.
8 Temmuz 2009 Çarşamba
MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı domates suyu, 2 su bardağı su
1 su bardağı ince bulgur
2 tane kuru sogan
1 yemek kasigi domates salçasi
1 yemek kasigi biber salçası
yarım demet maydonoz
yarım demet dereotu
3 adet taze soğan
Kimyon,kirmizibiber, karabiber, kuru nane
Nar ekşisi, 1 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Yapilisi: Mercimekleri 2 su bardağı domates suyu ve 2 su bardağı normal su karışımında suyunu iyice çekene kadar hasliyoruz.Üzerine bulguru ilave edip karistirip tencerenin kapagini kapatiyoruz.Yarim saat bulgurun sismesi için dinlendiriyoruz.
Soganlari zeytinyağı ile kavuruyoruz, kavurmaya yakin salçalari ve baharatlari ilave ediyoruz. Kavurdugumuz sogani, ince ince kiydigimiz maydanoz ve yesil soganlari, derotunu, tuzu, damak tadimiza göre nareksisi ve limonu mercimege ilave edip yoguroyuruz.
Yikayip servis tabagina yerlestirdigimiz marullarin üzerine sekil vererek yerlesiriyoruz.
Afiyet olsun.