13 Ocak 2010 Çarşamba



Hemşerim, sevgili Ayşe arkadaşım beni dostluğuna layık gördüğün için, bana bu ödülü hediye ettiğin için sana çok eşekkür ediyorum.Ben de seni ve tüm blog sahibi arkadaşlarımı seviyor, dostluğumuzun devamını diliyorum.Ben de bu ödülü tazenane adlı blogun sahibi arkadaşıma, sevgili ablacım Fatma ablama(Ahsabın dünyası, son günlerde sitesini severek ziyaret ettiğim http://yeturlalezzetkareleri.blogspot.com/ arkadaşıma, http://annekizmutfaktayiz.blogspot.com/ arkadaşıma, ve yosunbuka adlı sitenin sahibi arkadaşıma ve bütün blog sahibi arkadaşlarıma gönderiyorum.Herkese çok teşekkür ediyorum.

12 Ocak 2010 Salı

DOSTLUK BİLDİRİMİ


Sevgili pasakizi arkadaşım tarafından dostluk bildirim ödülü ile ödüllendirildim.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Dostları olmalı insanın diyerek bu ödülü severek kabul ediyor ve ben de kendisine ve beyazhanımeli arkadaşıma ve bütün blog sahibi arkadaşlarıma bu ödülü gönderiyorum.Dostluklarımızın kalıcı olması dileği ile.

ÖDÜLLENDİM, ÖDÜLLENDİRDİM



Merhabalar arkadaşlar.

Severek, ilgiyle izlediğim sevgili Beyaz Hanımeli arkadaşım beni de bu ödüle layık görerek ödüllendirmiş.Çok mutlu odlum.Kendilerine çok teşekkür ediyorum.Benim de 12 arkadaşıma bu ödülü göndermem gerekiyormuş.Aşağıdaki listedeki arkadaşları sizlerinde ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Hemen aşağıya bağlantıları veriyorum.


Dahaa çook arkadaş var ama sayıyı geçtim zaten.Bütün blog sahibi arkadaşlara gönderiyorum ödülü.



3 Ocak 2010 Pazar

DAMLA ÇİKOLATALI PASTA



İki tane bebişim var (biri 13- biri 16) ve ikisininde yemek zevkleri, damak tatları  apayrı.Saysam buraya sığmaz.Ama çikolata deyince 2 bebişimde hayır demez.:)Valla şimdi onlara böyle bebişim dediğimi bi okusalar  bana 2 gün küserler.:)Ama napıyım onlar benim koca bebişlerim.Bundan önceki jöleli pasta 2 sininde zevkine uygun değildi maalesef.Ben onu sadece ailedeki büyükler için yaptım.Bi yeseler zaten anlayacaklardı ne güzellikler kaçırdıklarını.Ama jöleyi sevmiyorlar maalesef.Ben de onlar için bu bol kakaolu, bol çikolatalı pastayı yaptım.Uzuun zamandır pasta yapmıyordum.Malum biraz kilolar fazla gelmeye başladı.Herneyse işte.Pastamın kekini 4 yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı un, 3 yemek kaşığı kakao ve 2 yemek kaşığı soğuk su ile hazırladım.Kek pişip biraz ılındıktan sonra ortadan 2 ye böldüm.Vişne reçeline biraz su katarak kekin 2 katını da ıslattım.Arasına 3 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 su bardağı tozşeker, 2 yumurta, 4 su bardağı süt ve yarım paket labne peyniri ile hazırladığım kremayı sürdüm.Üzerine 3 kaşık damla çikolata döktüm.(eşit şekilde).Kremamdan 3 kaşık kadar ayırdım.1 paket kakaolu kremşantiyi 1 su bardağı soğuk sit ile hazırlayıp, üzerine ayırdığım kremayı kattım.3 dk.çırptım.Pastamın üzerine yaydım.Üzerine tekrar damla çikolata döktüm.Biraz da hindistan cevizi ile süsledim.Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra servis yaptım.Pastayı tadanlar bu hazırmı dediler.:)

2 Ocak 2010 Cumartesi

YEŞİLLİK OLSUN





İsminden de anlaşılacağı gibi tamamen kendi tarafımdan uydurma olan bu tatlı o kadar nefis olduki bundan sonra bütün misafirlerime tattıracağıma kendi kendime söz verdim.Bence siz de deneyin pişman olmazsınız.Hem çok kolay, hem çok nefis.Tarifi şöyle; 1 paket tuzsuz etimeği diktörgen borcama dizdim.2 su bardağı toz şekeri bir tenecerey koyup ocağa aldım, hafif karamelleşinceye kadar kavurdum.Üzerine yavaşça 2 su bardağı su ekledim.Kaynayıncaya ve şeker çözülünceye kadar kaynattım.Üzerine 1-2 damla limon sıktım.Şerbet sıcakken etimeklerin heryeri ıslanacak şekilde döktüm.Soğumaya bıraktım.8 kaşık irmik, 2 kaşık mısır nişastası, 1 su bardağı tozşeker ve 1 lt.sütü muhallebi kıvamına, üzeri kabarcık olana dek sürekli karıştırarak pişirdim.Piştikten sonra 1 pk.vanilya ekleyip iyice karıştırdım.Soğuyan şerbetli etimeklerin üzerine eşit şekilde yaydım.Soğumaya bıraktım.Soğuduktan sonra üzerine 3 tane kivi dilimleyip dizdim.1 paket bitkisel yeşil elma ve kivili jöleyi paketteki tarifine göre hazırladım.Yavaşça tatlımın üzerine yine eşit şekilde yaydım.2,5 saat dinlenmeye bıraktım.Dilimleyerek servis ettim.Çok değişik (hani derler ya egzotik) bu da aynen öyle bir tat oldu.

9 Aralık 2009 Çarşamba

GERÇEK BİR PASTANE AÇMASI



Uzun süre oldu.Unlarla, yağlarla haşırneşir olmayalı.Araya bayram temizlikleri, hastalıklar, bayram vs.girdi.Hem yapmayı, hem yemeyi özlemişim.Herhalde bu yüzden yaptığım açma o kadar nefis geldiki.Daha önce de bir açma tarifi yayınlamıştım diğer sitemde.O da çok güzeldi ama bu gerçek bir pastane açması.Tarifi aldığım 40firinekmek adlı sitede de zaten pastane açması olarak verilmiş tarif.Hep ariyordum böyle bir açma.Hemen deneyeyim dedim.Yok böyle bir lezzet.Hmmm.Gerçekten hemen deneyin derim.Yapımına gelince

Malzemeler

3 su bardağı beyaz un
1/4 su bardağı sııvıyağ
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı instant maya veya yarım küp yaşmaya
1 su bardağı su

İçi için ;75 gr.margarin, yumuşak

Hazırlaması

Un, tuz, şeker, kurumayayı geniş bir kapta karıştırın.Oda sıcaklığında suyu ve sıvıyağı karışıma ilave edip 5 dk.yoğurun.Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olmalıdır.

Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 20 dk.oda sıcaklığında bekletin.12 eşit parçaya bölüp arada elinizi sıvıyağa batırıp tek elinizle küçük düzgün bezeler yapın.Bezelerin üstüne margarini eşit miktarda yerleştirin.

Bezelerin üstüne parmaklarınızla bastırıp hamuru tatlı tabağı büyüklüğüne getirin.

Hamuru rulo şeklinde sarıp iki elinzle burgu yapın.Uçlarını birleştirin.Açmaları fırın tepsisine aralıklı yerleştirip 30 dk.ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.Daha sonra yumurtalarını nazikçe sürün.

Öncede ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dk.üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.http://www.40firinekmek.com a teşekkür ediyorum.Sitede daha çok güzel tarifler var.Özellikle evde ekmak yapamka isteyenler için çok güzel ekmek tarifleri,poğça tarifleri..vs..

4 Aralık 2009 Cuma

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN 13 ALTIN KURALI

BİR ÇOCUĞUN DİLİNDEN “ÇOCUK YETİŞTİRMENİN 13 ALTIN KURALI


Londra’da bir hastanede çocuk psikiyatrisi servisinde yatmakta olan ”Kevin Hickey” adlı 15 yaşındaki çocuk doktorlara göre anne ve babasının kendisini doğru yetiştirmemeleri sonucu bunalıma düşerek hastaneye yatmıştı.

Yapılan zeka ve kültür testlerinde son derece aklı başında bir çocuk olduğunu ortaya koymuştu. Kevin bir gün yatağında eline kağıdı kalemi aldı.Ve Anne ve babasını düşünerek bütün anne ve babalara hitaben 13 altın öğüt yazdı.

Şimdi bu altın öğütler, İngiltere ‘de bütün doktorların bir numaralı rehberidir.

1-Beni şımartmayın.Her istediğimi elde edemeyeceğimi biliyorum .ancak; sizi deniyorum.

2-Bana tatlı sert davranmaktan çekinmeyin. Bunu tercih ederim.Benim daha güvenli hissetmemi sağlar.

3- Benim kötü huylar edinmemi engelleyin. Bunların erkenden ortaya çıkmasında ve önlenmesinde size güveniyorum.

4-Benim yanlışlarımı ,başkalarının önünde söylemeyin.Benimle yalnız konuşursanız söylediklerinizi daha iyi anlarım.

5-Sizden nefret ettiğimi söylediğimde sakın üzülmeyin. Aslında sizden değil beni, engelleme gücünüzden nefret ediyorum.

6-Hatalarimin sonucunu yasama firsatini bana verin; her defasinda beni siz kurtarmayin. Bazen acı veren yolla öğrenirim.

7-Benim küçük hastalıklarımı büyütmeyin. Bunları yenecek güçteyim.

8-Düşüncesizce yapamayacağınız şeylerin sözünü vermeyin. Bu sözleri yerine getiremediğinizde çok kırıldığımı ve üzüldüğümü bilin.

9-Kendimi ara sıra iyi anlatamadığımı biliyorum. Bunun için zaman tanıyın.

10-Dürüstlüğümü fazla zorlamayın. Kolayca korkup yalan söyleyebilirim.

11-Tutarsız davranmayın, bu size olan güvenimi sarsar.

12- Benden özür dilemeyecek kadar gururlu olmayın. Bazen içten bir özür, beni size yaklaştırabilir.

13- Unutmayın ki; büyümek için sizin anlayışınıza ve sevginize muhtacım. Ama bunu söylemem gerekmez öyle değil mi?..

(Gönderen, Nevra Karlı)
http://www.hanimlar.com/ dan alıntıdır

25 Kasım 2009 Çarşamba

Brownie





Neden 2 tane resim koydun diyebilirsiniz.Çünkü hangisinin daha güzel gründğüne karar veremedimde.Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum ama bir türlü güzel, istediğim gibi çekemiyorum.Kursamı gitsem ne!:)

Ben browniyi ıslak sevenlerdenim.Gazetede bir köşe yazısı okumuştum.Brownie yi kimi ıslak sever diye başlıyordu.Hakketen ıslak olunca o güzelim bitterin tadını çıkara çıkara yiyorum.Zaten bu brownie bazen ıslak, bazen normal  oluyor.1 yumurta eksik koyunca böyle oluyor.Tarifini yarın yazacağım.Zaten en zor kısmı da bu.Tarif yazmak.Şimdilik iyi geceler.

15 Kasım 2009 Pazar

KÖFTE YUVASI



İçimdeki çocuk hiç büyümüyor, büyümeyecek.Büyümesini de hiç istemiyorum.Izgara köfte, elma dilim patatesler ve de tereyağlı pirinç pilavı.Aslında yeşillik de olsa yanında görüntü daha güzel olaaktı ama yeşillik mevsimi geçti.Ben herşeyi mevsiminde yemeye ve yedirmeye gayret edenlerdenim.Tarife gerek yok sanırım.Bildiğiniz ızgara köfte, bildiğiniz elma dilim patates:)Sunuş açısından göstermek istedim.

KREM ŞOKOLA



MALZEMELER

5 su bardağı tam yağlı süt
1,5 su bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket kedidili bisküvü

HAZIRLAMASI

Kedidili büskuvileri kaselerin dibine ortadan 2 ye bölüp yerleştirelim.
Bütün malzemeleri tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene dek, yani göz göz olana dek pişirelim.Kaselere dökelim.Ilındıktan sonra buzdolabında soğutalım.Süsleyerek servis edelim.Afiyet olsun.


KAZANDİBİ



MALZEMELER

1 lt.süt
1 su bardağı tozşeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı tozşeker ya da pudra şekeri

HAZIRLAMASI

Süt, şeker (1 subardağı), nişasta ve pirinç ununu bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.Çok büyük olmayan bir tepsimizin altını tereyağ ile yağlıyoruz.Üzerine 2 yemek kaşığı pudra ya da toz şekerini serpiyoruz.Üzerine muhallebimizi döküyoruz.Ocağın üstüne alıyoruz.Harlı ateşte altı karamelleşene kadar yakıyoruz.(yaklaşık 10 dk.)Tepsimizi ocaktan alıp içi soğuk su dolu başka bir tepsiye oturtuyoruz.2 saat buzdolabında bekletiyoruz.Dilimleyip rulo yapıp servis ediyoruz.Nefis ve hafif bir tatlı.Afiyet olsun.

27 Ekim 2009 Salı

BROKOLİ SALATASI





Yarım kilo brokololiyi yıkadım, küçük parçalara böldüm.Bir tencereye brokololilerin üzerini örtecek kadar su doldurdum, 5 dk.kadar haşladım.Yoğurdu sarımsakladım, 1 yemek kaşığı mayonez ile karıştırdım.Haşlanan brokolileri limon, tuz ve zeytinyağ ile karıştırdım.Mayonezli ve sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp servis tabağına aldım.Üzerine de bol pul biber ile servis yaptim.Haşladığım suyunu da dökmedim.Çorba yaptım.

20 Ekim 2009 Salı

KÜLLÜ KURABİYELER



KÖBETE


Kırım Tatar Türklerine özgü bir börektir. "Kobete" olarak da bilinir. "Kobete"nin içine konulan iç değişebilir. Patatesli, kıymalı, pirinçli, tavuklu kobeteler olabilir. Öğünlerde, hoşaf, ayran veya cacıkla yenir.
Köbeteyi geçen hafta gelen arkadaşlarım için annemle ikimiz yaptk.Yani annem hamurunu ben içini hazırladım.Hamur açmalarını da küçük küçük ben açtım, büyültmek anneme kaldı.Ama tarifi yok bu hamurun.Çünkü herşey gözkararı ile.Annem öyle bir alışmışki, ölçüleri vermek zor geldi.Yapa yapa öğrenmek lazım bazı şeyleri.Biz (kızlar ve torunlar) beceremeyiz vesselam.




19 Ekim 2009 Pazartesi

LEBENİYE ÇORBASI


Çocuklarımın en çok sevdiği çorba.Haliyle evimizde en çok pişen çorba.Çorbanın tarifinide en sevfiğim siteden http://portakalagaci.com dan aldım.Anlayacağınız ennn lerin çorbası bu çorba:)

Çorbayı tarifi değiştirmeden aynen aşağıdaki şekilde hazırlıyorum.

Malzemeler:



Köfte için


•250gr kıyma


•1 kuru soğan, rendelenmiş


•tuz


•karabiber


Köfteleri kızartmak için:



•2 yemek kaşığı ayçiçek yağı


Çorba için:



•1 su bardağı haşlanmış, iyice pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut


•yarım su bardağı pirinç


•yarım kg yoğurt


•1 yumurta


•1 yemek kaşığı un, silme


Üzeri için:



•2 yemek kaşığı tereyağı


•1 yemek kaşığı zeytinyağı


•1 tatlı kaşığı nane


Hazırlanması:

1.Köfte harcı için verilen malzemeleri karıştırıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Hepsini bir tepsiye dizip buzdolabında dinlendirin.


2.Yarım kg yoğurt, yarım su bardağı pirinç, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı un ile aynı yayla çorbası gibi bir çorba pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca nohutları ilave edin ve pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin.


3.Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını koyun. Yağ kızınca köftelerin hepsini tavaya alın. Tavayı sallayarak köfteleri kızartın.


4.Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisini ayrı ayrı bekletin. Yarım saat öncesinde çorbayı ısıtın, köfteleri çorbaya ilave edin. Tuzunu ayarlayın.


5.Tereyağını ve zeytinyağını tavada kızdırın. Naneyi ekleyin. Karışımı çorbaya ilave edip servis yapın.







12 Eylül 2009 Cumartesi

SÜTLÜ BAZLAMA












Annemin yaptığı kadar leziz olmasa da üzerindeki erimiş teryağ ile birlikte nefis görünüyor değilmi:) Yağsız ve kalori miktarı da oldukça düşük olduğu için (1 dilim ekmek 30gr, 63 cal=1 ince dilim ekmek= 1 etimek dilimi büyüklüğünde bazlama ) bugunlerde en çok tercih ettiğim (özelliklede sahurda) yiyeceklerin başında geliyor.Tereyağlılar eşim ve çocuklarim için tabiiki.Bir de şu tatlı krizlerim gelmese ben aslında incecik olacağım da:)Ahh ahh.Nerdee o incecik, dal gibi günlerim:)Alışamadım daha ben bu halime.Napsam bilmemki.:)

Neyse gece gece moralim bozuldu işte:)En kısa zamanda yine diyet günleri başlayacak gibi göürünüyor.Hele bi Ramazan e bir de bayram geçsin.Amaan berden geldik bu kilo konusuna.Ne güzel bazlamalar yapmışıım, yemişiim ohh.Hadi sahur zamanı sizler yapın.Çok kolay.İşte

MALZEMELER

500 gr elenmiş un

10 gr.(1 pk)instant toz maya (yeri gelmişken yarım kilo için hangi çeşit hamur olursa olsun instant toz maya 10 gr.olmalıymış.Sana nın hamur işleri kitabında yazıyordu)

1 bardak sıcağa yakın ılık süt, 1 bardak ılık su

1 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı tozşeker

HAZIRLAMASI


Maya ve un hamur karıştırma kabımızda iyice karıştırılır.Üzerine süt, su, şeker ve tuz koyulur.Hamurumuz yoğrulur.Yaklaşık 1,5-2 saat kadar üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır.Daha sonra hamurumuz 2 katına çıkınca, portakal büyüklüğünde bezelere bölünür, 10 dk.kadar yine dinlendirilir.Tezgahın üzerine un sereperek böldüğümüz bezeler yemek tabağı büyüklüğünde, fazla inceltmeden açılır.Alta gazate kağıdı, üzerine nemli bez onun üzerine kuru bez serilir.Açtığımız bezeler dizilir.10 dk.bekletilir.Teflon tavamız kızdırılır, ok kısık da değil ok yüksekte değil, ikisinin arasında ateşte sürekli kıpırdatarak ve yarım dk.da bir çevirilerek pişirilir.1 bazlamanın pişimi yaklaşık 4-5 dk. sürüyor.




8 Eylül 2009 Salı

KAKAOLU KEK


MALZEMELER

3 su bardağı elenmiş un

1,5 su bardağı tozşeker

1 su bardağı süt

3 adet yumurta(oda sıcaklığında)

Yarım su bardağı zeytinyağ

150 gr.oda ısısında margarin

1 pk.kabartma tozu

1 pk.vanilya

3 yemek kaşığı kakao

HAZIRLAMASI

Şeker ve yumurtaları köpürene kadar karıştırıyoruz.Daha sonra geri kalan malzemelerimizi katıp karıştırıyoruz.En son kekimizden ayırdığımız (1/4) malzememize kakaomuzu katıp karıştırıyoruz.Onu da kek malzememize karıştırıyoruz.Kek kalıbımızı margarinleyip 200C önceden ısınmamış fırına veriyoruz.Ben kekleri ısıtmadan pişiriyorum.Hiç çatlama olmuyor.Afiyet olsun

7 Eylül 2009 Pazartesi

HASANPAŞA KÖFTESİ


MALZEMELER
KÖFTE MALZEMELERİ
500 gr.köftelik kıyma
1 baş kuru soğan
1 yumurta
1 dilim bayat ekmek içi
tuz, karabiber

PÜRE MALZEMELERİ
5 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı süt

tuz

SALÇALI SOS MALZEMELERİ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
HAZIRLANMASI
Püre için patatesleri soyulup haşlanır. Blenderda püre malzemelerinin hepsi karıştırılarak püre hazırlanır.Tereyağ eritilir, patatesler eklenir, yumurtayı ilave edip karıştırılır, süt azar azar karıştırarak eklenir.Tuzu eklenip karıştırılır.
Köfte malzemeleri karıştırılır. Karışımdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp ortası çukur köfteler hazırlanılır. Köfteler yağlanmış borcama dizilip üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ parçaları konur. 200C fırında 15-20 dakika pişirilir.
Pişen köftelerin üzerine patates pürelerinden koyulur. 1 yemek kaşığı salça suda ezilip köftelerin üzerine gezdirilir. Tekrar fırına verip üzeri pembeleşene kadar pişirilir.Afiyet olsun.

1 Eylül 2009 Salı

PANNA COTTA




Panna Cotta yi ilk olarak Dr.Oetker hazır tatlılarından alarak hazırlamıştım.Çok beğenmiştim.Hem yumuşacık, nazik, hem de sert hic dağılmıyor, bozulmuyor.Çok ilginç gelmişti bana.Sonra tarifini bulup evde kendim deneyeceğim dedim.Tarifini tuzvebiber arkadaşımızın sayfasından aldım.Yine çok beğendim.Denemenizi tavsiye ediyorum.Hem çok kolay hem çok nefis.Tuzvebiber tarif için teşekkürler.


Malzemeler

200 ml kutu krema

2 su bardağı (200 ml) süt

½ su bardağı şeker

6 çorba kaşığı yoğurt

1 pk vanilya

2 tatlı kaşığı toz jelatin

½ çay bardağı su

1 pk Dr.Oetker mevye sosu (Frambuaz)

Yapılşı:

Jelatini ½ çay bardağı su ile sılatıp sıcak su dolu bir kasenin içine oturtalım ve benmari usulü eritelim.Krema, süt ve şekeri ocak üstünde hafif şeker eriyene kadar ısıtalım ve çok ısınmadan ocaktan alıp yoğurt ve vanilyayı ekleyelim.(Karışım kesinlikle sıcak olmamalı yoksa yoğurt kesilir ve tatlı istediğimiz gibi ipeksi bir hal almaz!!!) İyice karıştırdıktan sonra jelatini karışıma ilave ederek karıştıralım ve mümkünse silikon kalıplara yoksa ıslattığımız veya streç filmle kapladığımız kalıplara boşaltıp buzdolabında 6 saat dinlendirelim. Tabaklara ters çevirip meyve sosuyla servis yapalım. Benim zamanın olsaydı meyve püresi ve nişastadan sosumu kendim hazırlardım ama hazırlarda işe yarıyor. Afiyet olsun..